Geologie van bovenaf

Luchtfotos en satelietbeelden zijn een goed hulpmiddel voor de geoloog voor het onderzoek.

Van satelietfoto's kan de volgende informatie verkregen worden.

  • Grootschalige tektonische strukturen (breuken e.d.) worden zichtbaar, ook de geomorfologie (het landschap) wordt grotendeels bepaald door tektonische processen, plaatsen met breuken verweren of eroderen makkelijker omdat een breuk altijd een zwakkere plaats in het gesteente vormt.

  • Het lichtweerkaatsen vermogen van het gesteente zegt iets over de samenstelling

  • Vegetatie. De samenstelling van de bodem wordt mede bepaald door het gesteente wat eronder ligt. De bodem bepaald wat erop kan groeien.

Hieronder staan enkele voorbeelden. Het eerste voorbeeld betrefd een gebied ongeveer 150 km ten zuiden van Zaragoza (Spanje). Het is een satelietbeeld van de franse SPOT sateliet. Grootschalige strukturen zijn gemakkelijk te herkennen. Deze lopen meestal samen met breuken of bepaalde steensoorten. Gebieden met veel begroeing zijn roodachtig. Meestal ligt daar (vruchtbaar) klei in de ondergrond. Op kalkrots groeit doorgaans weinig. Deze zijn op de foto lichtgrijs  Hierdoor worden strukturen zichtbaar zoals bananvormige bergrug rechtsboven op de foto.

 

Verder nog enkele voorbeelden (allen van Kreta):

Op deze foto is vooral het contrast zo ver mogelijk verhoogd (dmv Principles Components Analysis). Dit om beuklijnen zichtbaar te maken.. Let op de breuk midde onder ()loopt recht naar boven)

Dit is een plaat in het Infra rood. Vooral kalksteen reflecteerd goed in het infrarood (vergelijk geologische kaar hieronder.

 

 

Hier een foto waarbij de verschillende golflengtes geclassificeerd zijn.

De volgende plaat is een satelietbeeld gecombineerd met een DTM (Digitaal terrein model)