Verslag

Wederom een reis naar India, op uitnodiging van Sri, een goede vriend van mij,  om de eclips van 15 Januari te aanschouwen. Opnieuw maakte het land grote indruk, de chaos waar je van houdt of waar je gek van wordt.

Het bezoek aan India begon voor ons met een trip naar Mahabalipuram vanuit Chennai. In Mahabalipuram staan verschillende historische monumenten gebouwd tussen de 7e en 9e eeuw. Deze staan op de Werelderfgoedlijst.Vrijwel ieder monument is uit een stuk steen gehouwen. De monumenten zijn uit een vroeg stadium van Dravidiaanse architectuur waarin Hindoeïstische ontwerpelementen duidelijk zichtbaar zijn. De monumenten omvatten (grot)tempels, monolithische rathas (wagens) en gebeeldhouwde reliëfs. Enkele belangrijke monumenten zijn:
- De geboorte van de Ganges / De boetedoening van Arjuna - reliëf-beeldhouwwerk
- De Shore Temple - een tempel aan de kust van de Golf van Bengalen
- Pancha Rathas (Vijf wagens) - vijf monolithische bouwwerken vernoemd naar de vijf Pandava's
Nabij de Shore Temple is een grote groep onderwaterruïnes ontdekt. Van deze ruïnes denkt men dat ze van voor 6000 v.Chr. zijn.

Na een nacht in de trein werd eerst een bezoek gebracht aan de familie van Sri. Een mooi weerzien, het voelde een klein beetje als thuiskomen. Ik was er immers al eerder geweest. Alles leek zo bekend. De volgende dag werd Thanjavur bezocht. In Thanjavur bevindt zich een van de fraaiste voorbeelden van de tempelarchitectuur van het Chola rijk. Het betreft de Brihadiswara tempel. Het complex omvat bewhalve het indrukwekkende hoofdgebouw een fraaie Kailash (hemelwagen der goden) en reusachtige, uit enkele monolieten gehouwen dierenfiguren. Bij de ingang troffen we een olifant aan die je desgewenst zegende door met zijn slurf een aai over je bol te geven. Beroemd zijn de vele muurschilderingen die, net als de gebouwen zelf, uit de 10de eeuw stammen. Ook rond Thanjavur hebben we nog wat tempels bezocht die qua bouwstijl overeen kwamen met die in Thanjavur zelf. Het betrof tempels in Kumbakonan en Srimushnan uit de 11de en 12de eeuw.

De volgende dag bezochten we een waterval waar iedereen gratis een douche kon nemen. Een heel verfrissende gebeurtenis!. Ook bezochten we enkele boerderijen in Tamil Nadu en Karela. Als eerste een druivenboer, waar we ook de lunch gebruikte, vervolgens reden we door naar Karela waar we twee boeren bezochten die zich toegelegd hebben op de verbouw van Kardemoen kruiden. Dit blijkt een zeer lukratieve business te zijn. Tegelijkertijd maakten we kennis met het fraaie berglandschap van Kerela. Moe maar voldaan keerden we die avond weer terug naar Madurai.

Intussen was heel Tamil Nadu in de greep van het Pongal festival. Dit oogstfeest is net zo belangrijk als kerstmis bij ons en is dan ook vooral een familie aangelegenheid. Pongal betekent 'overkoken' en dat is dan ook wat er gebeurt met een pan zoete rijst die voor de gelegenheid tijdens de belangrijkste lunch van het feest gemaakt wordt. Tijdens de lunch werden ook gerechten gekookt met daarin zoveel mogelijk verschillende groenten om de oogst te vieren. In de tempels vinden processies plaats en worden soms ook speciale Pongal liederen gezongen. Een bezoek aan de Sri Meenakshi tempel in Madurai was dan ook een heel speciale ervaring.

Bijzonder was dat de volgende dag (laatste dag van het Pongal feest) een zonsverduistering zou plaatsvinden. En niet zomaar eentje, het betrof de langst ringvormige zonsverduistering voor de komende 1000 jaar. De Ringvormige fase zou op het vaste land van India ongeveer 10m14 seconden duren. Dat was in de buurt van Ramashwaran, aan de zeestraat naar Sri Lanka. Onze bedoeling was om in de buurt van Ramanathapuram onze eclipse locatie te zoeken. De ringvormige fase zou er ruim 9.5 minuten duren. Echter toen we er aankwamen was het vrijwel bewolkd en hoewel we overwogen hebben om een stuk terug te rijden richting Madurai, besloten we ons toch aan te sluiten bij een groep Indiase amateur astronomen die op weg waren naar de centrale lijn. De verwachting was dat het koelere zeewater de meeste bewolking zou oplossen! We reden dus richting Ramashwaran en besloten ten zuiden van de stad (waar ook de centrale lijn liep) een plek te zoeken. We stationeerde ons op een klein strand vlakbij een kleine tempel dat aan zee lag. Een fraaie lokatie. Ondertussen was de bewolking inderdaad vrijwel geheel opgelost on konden we de eclips prachtig zien.

Hoewel het bij een ringvormige verduistering bij lange na niet zo donker wordt als bij een totale, maakte het verschijjnsel toch grote indruk! Het licht was vreemd en het water kreeg een enigszins doffe kleur rond de ringvormige fase. Omdat deze ruim 10 minuten duurde was er genoeg gelegenheid voor het maken van foto's. Ook was de sfeer in de groep  - er hadden zich inmiddels meer groepen amateur astronomen bij ons gevoegd - opperbest! De missie was meer dan geslaagd!

De volgende avond stapte we in de trein voor onze tweedaagse 'terugreis' naar Delhi. We hadden een 1e klas AC compartiment die een stuk ruimers was dan dat ze doorgaans in Europese treinen zijn. Bovendien was er een westerse stijl toilet in de coupe die ook nog eens redelijk schoongehouden werd! Na een hartelijk afscheid van de familie van Sri, begon de reis. Het was een lange reis, die we grotendeels overbrugde met duscussies over trouwen in India en de kasten en het spelen van Rummykub. Eten kon men 's Ochtends bestellen en werd in de middag afgeleverd in de coupe. Na twee dagen kwamen we in Delhi aan waar ik nog 3 dagen zou doorbrengen.

Een rustige dag volgde waarbij we 's Middags een Jain tempel bezochten, gelegen in een fraai park. Ook berzochten we nog een aantal reuzen beelden van Shiva die langs de snelweg naar jaipur stonden. De volgende dag stond een lange rit op de planning naar Fatapur Sikri. Die moest toch nu eens eindelijk bezocht worden. Het paleizen en moskee complex van Konign Akgbar was zondermeer indrukwekkend te noemen. De verschillende paviljoens hadden instripties en beelden die symbolen bevatten van alle grote wereldgodsdiensten van dat moment. In die tijd had Akhbar ook een harem bestaande uit vrouwen van alle religies. Zijn interesse voor andere religies dan zijn eigen islam was dan ook groot. Na een bezoek aan de grote moskee met de grootste poort in de islamitische wereld , werd het weer tijd om terug te gaan naar Delhi.

Na de laatste dag, waarop we per metro de tempel van Ashkardan bezochten kwam deze fraaie reis weer tot zijn einde. Echter danzij een flinke vertraging van het vliegtuig werd deze toch nog met 1 dag verlengd doordat ik in Londen moest overnachten na het missen van de laatste vlucht naar Amsterdam. Het was weer een indrukwekkende belevenis in een heel bijzondere cultuur geweest!