Heb je na het zien van deze foto's zin om naar Ethiopie te gaan? Een aantal tips maken het reizen prettiger en de cultuurschok minder hevig. Ethiopie wordt niet veel door toeristen bezocht. De Danakil depressie al helemaal niet. Dit komt doordat veel landen en negatief reisadvies afgeven. Je kunt de Danakil depressie alleen bezoeken onder begeleiding van leger en politie. Dit gaat het beste in georganiseerd verband. Er zijn reisbureaus in Mek'ele en Addis Abeba die expedities naar de Danakil organiseren. Let er echter wel op hoelang je naar de Erta Ale en Dallol gaat. De meeste toers gaan maar 1 nacht naar de Erta Ale en dat is, gezien het adembenemende landschap veel te weinig. Je ziet de krater en de caldera dan niet bij daglicht.
In Ethiopie staat het toerisme dus in de kinderschoenen. Er moet dus rekening gehouden worden met soms moelijke onderhandelingen met de lokale bevolking om ergens naartoe te kunnen. Ook kan het voorkomen dat de route en/of het programma afwijkt door opengebroken wegen, zandstormen etc. Accomodaties in de Danakil zijn zeer eenvoudig en er zijn vrijwel geen voorzieningen aanwezig (douche / toilet). Er moet voldoende drinkwater meegenomen worden vanuit Addis, je hebt zeker 4 liter per dag nodig!
Gebruiken, normen/waarden en hygiene zijn oiok anders dan in het westen. Een aantal 'spelregels' helpen om een reis naar dit land tot een indrukwekkend avontuur te maken.
Voorzorgsmaatregelen thuis
Medisch
Raadpleeg de GGD in jouw omgeving voor eventuele vaccinaties voor Ethiopie. Meestal wordt het volgende aanbevolen.
- Difterie - Tetenus - Polio (DTP). Deze is 10 jaar geldig
- Hepatitus A. Deze is een jaar geldig, haalt men na 6 maanden nog een injectie van is deze 25 jaar geldig.
- Gele koorts vaccinatie: in Ethiopie komt gele koorts voor!
- Buiktyfus, afhankelijk van de duur van het verblijf.
- Malaria profylaxe
Het is verstandig om een medkit mee te nemen met ontsmettingamiddel, verband, pleisters en Paracetamol en diarree remmers. In de Danakil zijn geen voorzieningen aanwezig en goede ziekenhuizen zijn er alleen in de grote steden. Ook is hier geen water voorhanden. Al het water zal, bij een tocht door de Danakil meegenomen moeten worden, neem evt. wat extra mee voor de lokale bevolking.
Ondanks dat het met de hygiene in de hotels en (betere) restaurants redelijk gesteld is, zullen er maagproblemen (diarree etc.) kunnen ontstaan door besmet drinkwater of niet goed gekookt eten. Neem dus een diarree remmer en ORS mee. De diarree remmer moet je alleen innemen als het echt niet anders kan (bv. bij een lange reis of tocht). Indien men geen ORS heeft, is Cola (geen "light") met wat zout ook geschikt om mineralen en zout aan te vullen. Zorg wel dat de koolzuur er een beetje uit is.. Ook handig is een flesje desinfecterende zeep. Deze kan gebruikt worden om de handen te reinigen als er geen water voorhanden is.
Kleding
In Ethiopie kan het minde gepast zijn met ontblote schouders en ontblote knieën rond te lopen. Dit geldt zeker bij het bezoek aan gebedshuizen.
Visa
Voor inwoners van Nederland is een visum voor Ethiopie nodig. Een touristen visum (30 dagen) koop je op de luchthaven van aankomst voor ca 50 euro (2016).
Valuta
1 Birr is ongeveer 4.5 eurocent (stand 2016). Men kan in Ethiopie maar beperkt geld opnemen uit de automaat. Buiten de grote steden zijn er nauwelijks geldautomaten en bovendien doen deze het niet altijd. Gebruik daarom de geldautomaat alleen tijdens de openingstijden van de bank. Het is daarom verstandiger om voor de duur van de reis contanten in euros of dollar mee te nemen (coupures niet groter van 50 euro/dollar). In Addis Abeba kunnen deze gewisseld worden voor Birr. Ethiopie is in ieder geval geen duur land wat betreft eten en drinken. De toegang tot de rotskerken in het noorden en rond Lalivbela kan wel oplopen tot enkele tientjes.
In Ethiopië
Eten en drinken
Het leidingwater in Ethiopie is voor westerlingen niet drinkbaar echter in dorpen en steden buiten de Danakil kunnen flessen mineraalwater gekocht worden voor 15-25 Birr per liter. Wel goed controleren of de dop verzegeld is.
Eten bij de vele stalletjes op straat kopen is heel verleidelijk maar wel oppassen: vlees en groente kunnen soms bedorven zijn. Water (voor thee e.d.) moet goed gekookt zijn. Een hulpmiddeltje om na te gaan of het eten betrouwbaar is, is te kijken of het druk is. Meestal is het eten dan goed en bovendien ook vers (meer verkocht = meer omloop). Ethiopie kent ook Juice bars, kleine cafeetjes die uitsluitend versie smoothies serveren van verschillend zuidvruchten gemaakt. Deze worden normaal gesproken ook niet aangelengd met water en zijn daarom veilig te drinken.
Gewoontes en gebruiken
- Als je van plan bent om op vakantie naar Ethiopie te gaan, kom je in een andere cultuur met andere gewoontes. Een aantal 'spelregels' veraangenamen het verblijf en het contact met de lokale bevolking.
- Draag (zeker in minder toeristische gebieden) behoudende kleding, vermijd blote knieën en schouders.
- Afdingen is heel gewoon en het wordt ook van je verwacht. Vaak worden hogere prijzen gevraagd als men ziet dat je toerist bent. Ethiopie is over het geheel genomen niet duur maar verschillen de prijzen tussen stad en platte land flink. Dit geldt ook voor eetgelegenheden.
Heb geduld, sommige procedures kunnen wat tijd in beslag nemen. Men heeft geen haast!
- Op woensdag en vrijdag wordt er gevast, er is dan vaak geen vlees te krijgen en eet men veelal vegetarisch.
- Een fooi geven (aan bv een taxi chauffeur, kruier of ober) is normaal, afhankelijk van de verleende dienst ongeveer 10% of 10 Birr.
Veel plezier en goede reis!